vrijdag 25 september 2015

SPECULAASCAKE



De dagen worden weer korter, de wind waait harder, het is een stuk kouder en er trekken meer buien over ons landje. Ja, de herfst is hier en hij heeft zich niet heel subtiel aangekondigd! Heerlijk vind ik het om met dit weer, lekker cliché, op de bank te kruipen met een dekentje en een kop thee. Maar dit chill-momentje is natuurlijk niet compleet met iets lekkers erbij! Dat iets lekkers bij de thee niet per se ongezond hoeft
te zijn, laat ik je zien met dit recept voor speculaascake. Deze cake bevat goede ingrediënten, waaronder... courgette! Een cake op basis van wortelen is niets nieuws meer, maar steeds vaker zie ik ook creaties voorbij komen waar courgette is verwerkt. Hoe leuk en gezond! De courgette maakt de cake lekker zacht, maar je proeft er niets van terug. Na wat research en uitproberen, kan ik hier nu het recept delen. Lekker bij de thee, maar ook prima te eten als ontbijtje. 

Nodig voor een cake (±23 cm)
  • 400 gr. courgette 
  • 300 gr. havermeel
  • 125 ml. kokosolie (zonnebloemolie kan ook)
  • 90 gr. kokosbloesemsuiker (agave- of ahornsiroop kan ook)
  • 16 gr. bakpoeder
  • 4 eieren
  • 2 el. speculaaskruiden
  • 1 tl. vanille-extract
  • 100 gr. rozijnen
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 175 ºC. 

Kluts de eieren in een grote kom en meng daar de olie, suiker en het vanille-extract goed door met een garde. 

Meng in een andere kom de havermeel, bakpoeder, speculaaskruiden en het zout door elkaar. 

Voeg het droge mengsel nu bij het natte mengsel en meng goed met een spatel, zodat er een mooi beslag ontstaat. 

Rasp in de keukenmachine (of met een handrasp) de courgette fijn. Wring de courgette in een schone theedoek goed uit (er komt echt veel water uit!) en voeg dan de courgette toe aan het beslag.

Meng tot slot de rozijnen door het beslag en stort dan het geheel in een met bakpapier beklede cakevorm. 

Bak de cake in ongeveer 50 - 60 minuten gaar. De gaarheid van de cake kun je checken door een satéprikker in het midden te steken. Als deze er schoon uitkomt is de cake van binnen goed gaar. 

Laat de cake goed afkoelen op een rooster voordat je deze aansnijdt. De cake is in de koelkast een aantal dagen te bewaren (buiten de koelkast max. 2-3 dagen door het gebruik van verse ingrediënten). De speculaascake is ook goed in te vriezen. Dit kun je in zijn geheel doen of in plakjes die je individueel verpakt. Op die manier kun je elke keer een vers plakje cake uit de vriezer halen! Enjoy! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten