vrijdag 10 april 2015

PIZZA MET VOLKOREN BODEM EN TOMATENSAUS





















Ik hou enorm van pizza! Die van de Italiaan zijn heerlijk, maar ik gooide zo af en toe ook wel een diepvriespizza in de oven. De meeste pizza's zijn alleen niet bepaald gezond te noemen, daarom ben ik gaan experimenteren met gezondere ingrediënten en kwam uit bij deze heerlijke gezondere versie. Deze pizza vult beter, is vol van smaak en niet moeilijk te maken. Inmiddels heb ik al een hele
tijd geen andere pizza meer op, want ik vind deze stiekem véél lekkerder. Ook je eigen pizza maken? Probeer dan eens onderstaand recept. Natuurlijk kun je variëren met de toppings, maar dit is één van mijn favorieten.

Benodigdheden voor twee ronde pizza's:

Bodem:
  • 280 gr. volkoren meel
  • 200 ml. lauwwarm water
  • 7 gr. gedroogde gist
  • 1 el. olijfolie
  • 1 tl. honing
  • ½ tl. zout

Tomatensaus:
  • 400 ml. gezeefde tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el. gedroogde Italiaanse kruiden

Topping:
  • 1 rode paprika
  • half bakje champignons
  • 1 rode ui
  • 150 gr. chorizo
  • 2 bollen mozzarella
  • handvol verse basilicum

Meng voor het pizzadeeg het water met de gist en honing in een kom, roer totdat de gist is opgelost. Doe de volkoren meel in een grote kom en voeg daar het zout aan toe. Maak een kuil in het midden en doe daar het gistmengsel in samen met de olijfolie. Meng alles door elkaar en kneed op een schoon oppervlak in 5-10 minuten tot een elastisch deeg. Het deeg blijft wat plakkerig, dus houdt het goed in beweging, voeg eventueel wat extra meel toe. Maak een bol van het deeg en laat in een met olie ingevette kom afgedekt een half uur rijzen op een warme plek. 

Snipper voor de tomatensaus de ui en knoflook fijn. Fruit in wat olijfolie aan in de pan, voeg dan de kruiden toe en laat even meebakken. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat een kwartier zachtjes pruttelen. Breng op smaak met een flinke snuf peper en zout. Snijd ondertussen de groenten, chorizo en mozzarella voor de topping.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verdeel het gerezen deeg in twee gelijke stukken en rol beide uit tot een mooie ronde lap. Leg beide pizzabodems op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel per pizza 2-3 eetlepels tomatensaus over de bodem, maar laat ongeveer 1,5 cm vrij aan de rand. Bestrijk de rand met een kwastje met wat olijfolie. Beleg de pizza's nu met de groenten, chorizo en mozzarella. Bak in 15 minuten af in de oven. Wanneer je twee pizza's tegelijk bakt, draai dan de pizza's op de helft van de baktijd om in de oven zodat beiden evenveel aan de boven- en onderkant worden gebakken. Verdeel op de helft van de baktijd de basilicum over de pizza's. Haal uit de oven en enjoy your pizza!

Tip: Wil je één pizza maken? Halveer alle ingrediënten of vries de helft van het deeg en de tomatensaus in voor een volgende keer. Dat gaat prima!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten