woensdag 29 april 2015

MIJN VERSIE VAN CHILI CON CARNE






















Dit is mijn versie van de famous chili con carne! Dit gerecht zit boordevol groenten en bonen wat het enorm gezond maakt (afgezien van de chorizo, maar dat past er zo goed bij). Natuurlijk bevat mijn versie van de chili con carne een eigengemaakt specerijenmengsel. Dit mengsel bevat slechts vier ingrediënten, is makkelijk te maken in een vijzel en is, in verhouding met kant-en-klare pakjes,
voordelig te maken. Zelf koop ik gedroogde kruiden en specerijen zoveel mogelijk bij de toko, omdat je ze daar vaak in grotere verpakkingen voordelig kan inkopen. Deze heerlijke chili con carne is de moeite waard om eens te proberen, voedzaam en heel lekker! 

Nodig voor 3-4 personen :
  • 800 gr. bruine bonen (uit pot/blik)
  • 400 gr. gepelde tomaten
  • 70 gr. tomatenpuree
  • 180 gr. chorizo
  • 3 paprika's
  • 1 courgette
  • 3 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 tl. gerookte paprikapoeder
  • 1 tl. komijnzaad
  • 1 tl. korianderzaad
  • 0,5 tl. cayennepoeder
  • 3 el. Griekse yoghurt
  • 1 tl. citroensap
Maak je eigen specerijenmengsel door de paprikapoeder, het komijnzaad, korianderzaad en cayennepoeder in de vijzel fijn te malen. Zet even aan de kant. 

Snipper de ui, knoflook (niet te fijn) en rode peper. Laat, indien je van pittig houdt, de zaadjes in de peper zitten. Wil je je gerecht wat minder pittig maken kun je eerst de zaadjes en zaadlijsten uit de peper verwijderen of slechts een halve peper gebruiken. 

Spoel de bonen goed af met water en laat uitlekken in een zeef. Snijd ondertussen de chorizo, paprika en courgette in gelijke stukjes. 

Bak de chorizo in een grote pan op middelhoog vuur een beetje bruin zonder extra olie. Voeg dan de ui, knoflook en peper toe en bak deze een minuutje mee. Laat daarna het specerijenmengsel een halve minuut meebakken. 

Voeg de paprika's en courgette toe en bak deze een paar minuten mee. Laat dan de tomatenpuree meebakken, zodat het ontzuurt. 

Dan is het tijd om de gepelde tomaten (in stukjes) en de bonen toe te voegen. Laat de chili con carne een kwartiertje op laag vuur pruttelen. Breng dan op smaak met zout en peper. 

Meng in een bakje de Griekse yoghurt met het citroensap. Meng hier een lepel van door de chili con carne op je bord, hierdoor wordt het gerecht wat romiger en iets milder. Enjoy!

Tip: overgebleven chilli con carne kun je de volgende dag ook prima gebruiken als lekkere vulling in een wrap

3 opmerkingen:

  1. Haa Naomi!
    Ik heb vandaag je chilirecept uitgeprobeerd. Super makkelijk om te maken en heul lekker. Op het eind heb ik een bosuitje toegevoegd. Beetje cliché, maar ik ben gek op dat spul. Keep those recipes coming!
    Leon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk Leon! Fijn dat het zo goed gesmaakt heeft. En een bosuitje is wat mij betreft altijd een goed idee!
    Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk Leon! Fijn dat het zo goed gesmaakt heeft. En een bosuitje is wat mij betreft altijd een goed idee!
    Naomi

    BeantwoordenVerwijderen